Magazyn „Kuchnia” w większej objętości

kuchnia 3 2014

18 lutego 2014 r. magazyn „Kuchnia” ukazuje się w nowej odsłonie. Marcowy numer pisma ma większą objętość – obecnie 108 stron – i proponuje nowy układ treści w trzech działach tematycznych: „Gotuj” – z przepisami kulinarnymi, „Czytaj” – z felietonami, reportażami i wywiadami oraz „Kupuj” – z przeglądem nowości rynkowych i radami dotyczącymi rozsądnego gospodarowania.

Wśród nowych rubryk czytelnicy znajdą m.in. cykl „Liga Mistrzów”, w którym prezentowane będą sylwetki najsłynniejszych polskich i zagranicznych szefów kuchni oraz przyrządzone przez nich potrawy, sekcję „W rytmie wege” o daniach wegańskich i wegetariańskich, rubrykę „Klasyka” – o podstawach gotowania oraz stronę „Ładne, bo polskie” poświęconą najciekawszym projektom polskich designerów.

– Kierunek zmian, które wprowadzamy w „Kuchni”, wyznaczyły wnioski z jej badań fokusowych. – powiedziała Agnieszka Rożewska, wydawca pisma. – Nasi czytelnicy w większości dojrzewali wraz z nami i ich gusta są coraz bardziej wysmakowane. Dlatego idziemy dalej i obok cenionych za jakość i precyzję przepisów wprowadzamy więcej materiałów inspirujących i tekstów do poczytania oraz proponujemy nową, bardziej wyrafinowaną oprawę graficzną pisma. Mamy nadzieję, że odmieniona „Kuchnia” spodoba się czytelnikom.

W zmienionej makiecie „Kuchni” w głównych działach tematycznych pojawił się kolor przewodni, wprowadzono też więcej grafik, infografik i rysunków. Okładka prezentuje artystyczną fotografię wybranego produktu sezonu, a w pierwszej części pisma czytelnik znajdzie rozwinięcie tematu okładkowego, czyli sprawdzone przepisy wykorzystujące ten produkt. Nad winietą zajawione są hasłowo pozostałe tematy numeru.

Autorką zmian w koncepcji makiety pisma jest Katarzyna Trzeszczkowska. Do zespołu magazynu dołączyli nowi współpracownicy, m.in. Anna Bedyńska – fotografka, laureatka 3. nagrody World Press Photo 2013 w kategorii „Portret pozowany”, Bartek Arobal Kociemba, uznany rysownik i ilustrator, Anna Ładecka, malarka i ilustratorka współpracująca m.in. z paryskim pismem „Vogue” oraz Jan Kuroń – kucharz i specjalista od kulinarnej ekonomii.

Tematem okładkowym marcowej „Kuchni” są cykoria i radicchio. W piśmie można znaleźć również informacje, jak przyrządzić francuski krem cukierniczy albo bezę z masą chałwową, jak zrobić wegańskie desery z awokado i jakie irlandzkie dania podaje się w dniu św. Patryka. W pierwszym odcinku nowego cyklu „Liga Mistrzów” redakcja przedstawia Aleksandra Barona, szefa stołecznej restauracji Solec, a w dziale „Czytaj” znajdzie się relacja z kulinarnej wyprawy na Brooklyn oraz wywiad z jednym z najbardziej znanych kucharzy świata – Anthonym Bourdainem.

Źródło: Agora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.